sreda, 22. januar 2014

BIZELJSKI AJDOV KOLAČ

Iz ajde pripravljamo različne jedi. Včasih skromne, včasih razkošne, a vedno okusne. Bizeljski ajdov kolač je izvirna kulinarična posebnost Bizeljskega in okolice. Je ajdovo slano pecivo s skutinim nadevom.

Pravijo, da so ga včasih pripravljali ob težaškem delu v vinogradu, ob različnih praznikih, ob degustaciji vin za prodajo, danes pa ga ponudijo kot slan desert. Ob bizeljskem ajdovem kolaču uživa najprej oko, potem pa še jezik.

Je sladica, ki jo enostavno morate poizkusiti. Originalni recept je res slana sladica, a jaz sem sol zamenjala z majhni količino sladkorja in nastala je nepozabna sladica, ki bo sigurno ostala na našem rednem repertoarju.

POIZKUSITE, NE BO VAM ŽAL!

BIZELJSKI AJDOV KOLAČ

Sestavine:

za testo:

  • 30 dag ajdove moke
  • 10 dag ostre bele moke
  • 1 dcl kisle smetane
  • 0.75 l vode
  • žlička soli


za nadev:

  • 1 kg skute
  • 2 jajci
  • sol ali sladkor po okusu
  • kisla smetana za premaz
  • 5 dag masla


Ajdovo moko sem solila in poparila z vrelo vodo. Maso sem ohladila, dodala ostro moko in kislo smetano, ter zamesila testo. Razdelila sem ga na dva dela, ter vsaki del posebej razvaljala na približno 3-4 mm debeline.

Za nadev sem zmešala skuto, jajca in sladkor, ter z njim premazala vsaki razvaljani del testa. Originalni recept preko nadeva nareže koščke masla. Jaz sem ta korak izpustila. Namazano in razvaljano testo sem zvila v rolado in ga položila v pekač obložen s peki papirjem. 
Kolač sem pekla dobro uro in pol. Prve pol ure na višji temperaturi 200 stopinj, nato sem temperaturo zmanjšala na 180 stopinj in tedaj sem tudi premazala kolač s kislo smetano, ter spekla do konca. 

Seveda smo hoteli počakati, da se sladica ohladi, a nam ni uspelo. Prva runda je odšla v želodec vroče - vroča. 









Print Friendly and PDF

6 komentarjev: