Pravijo, da so ga včasih pripravljali ob težaškem delu v vinogradu, ob različnih praznikih, ob degustaciji vin za prodajo, danes pa ga ponudijo kot slan desert. Ob bizeljskem ajdovem kolaču uživa najprej oko, potem pa še jezik.
Je sladica, ki jo enostavno morate poizkusiti. Originalni recept je res slana sladica, a jaz sem sol zamenjala z majhni količino sladkorja in nastala je nepozabna sladica, ki bo sigurno ostala na našem rednem repertoarju.
POIZKUSITE, NE BO VAM ŽAL!
BIZELJSKI AJDOV KOLAČ
Sestavine:
za testo:
- 30 dag ajdove moke
- 10 dag ostre bele moke
- 1 dcl kisle smetane
- 0.75 l vode
- žlička soli
za nadev:
- 1 kg skute
- 2 jajci
- sol ali sladkor po okusu
- kisla smetana za premaz
- 5 dag masla
Ajdovo moko sem solila in poparila z vrelo vodo. Maso sem ohladila, dodala ostro moko in kislo smetano, ter zamesila testo. Razdelila sem ga na dva dela, ter vsaki del posebej razvaljala na približno 3-4 mm debeline.
Za nadev sem zmešala skuto, jajca in sladkor, ter z njim premazala vsaki razvaljani del testa. Originalni recept preko nadeva nareže koščke masla. Jaz sem ta korak izpustila. Namazano in razvaljano testo sem zvila v rolado in ga položila v pekač obložen s peki papirjem.
Kolač sem pekla dobro uro in pol. Prve pol ure na višji temperaturi 200 stopinj, nato sem temperaturo zmanjšala na 180 stopinj in tedaj sem tudi premazala kolač s kislo smetano, ter spekla do konca.
Seveda smo hoteli počakati, da se sladica ohladi, a nam ni uspelo. Prva runda je odšla v želodec vroče - vroča.
Uh, to pa tako dobro izgleda, da bo treba sprobat.
OdgovoriIzbrišiRes je, kolač je dober in čisto nekaj posebnega!
OdgovoriIzbrišiZeloooo dober!
OdgovoriIzbrišiV bistvu ga lahko jemo v aperitivu, kot predjed, glavno jed ali desert kot sladico, odvisno kaj mu dodamo. Odlično!
OdgovoriIzbrišiJa, tale kolač je res izreden!
Izbrišilebron james shoes
OdgovoriIzbrišiyeezy shoes
supreme clothing
yeezy
supreme clothing
golden goose sneakers
jordan shoes
pg 4
off white
lebron 16