ponedeljek, 20. januar 2014

ZAGOTOVIMO SI ZDRAVJE IN TELESNO KONDICIJO ZA CELO ŽIVLJENJE

Vsi smo že slišali z zgodbe o bolečini in agoniji v prvem tednu teka. Verjetno zato tako veliko ljudi odneha že na samem začetku. Ponavadi pravijo, da jih tek dolgočasi, ali da teka ne marajo. Ti ljudje nikoli niso premagali praga bolečine.
Za vsako novo aktivnost potrebujemo pogum in moč. Če želimo iti od znanega k neznanemu, moramo včasih spremeniti tudi vero. Newtonov zakon pravi: Telo v mirovanju teži k mirovanju.
Ko premagamo fazo lenobe  in bolečine se soočimo z drugim zakonom, ki pravi: Telo v gibanju teži k temu, da ostane v gibanju. Začnimo počasi in tempo postopno povečujmo, tako počasi pridobivamo kondicijo, hkrati pa zmanjšamo možnost poškodb in vnetij.
Vzemimo si 30 minut samo zase. Za začetek npr. 30 minut vzdržljivostnega teka trikrat na teden. Naredimo dogovor sami s seboj in 30 minut posvetimo samo sebi. Na začetku si bomo težko vzeli čas zase, vendar če si zares želimo, nam bo uspelo. Ko nam vse skupaj preide v navado, bomo na ta način zmanjšali telesno težo in izboljšali telesno kondicijo. Reden trening je pomembnejši od stopnje obremenitve. Z rednim treningom je uspeh praktično zagotovljen.

Približno po 6. mesecih rednega 30-40 minutnega teka ali hoje nekajkrat tedensko, postanemo odvisni od občutka sproščenosti, ki se pojavi na koncu teka. Predvidevajo, da je to posledica hormona beta endorfina, ki se izloča v možganih in deluje sproščujoče na posameznika. Telo in naša psiha se na ta občutek sproščenosti, ki se pojavi po končani vadbi navadita in ga pogrešata, kadar ga ni. Simptomi pomanjkanja se kažejo na več načinov: bolehnost, utrujenost in razdražljivost, depresija, ...
Če se vsaj pol leta držimo programa, nas narava na ta način nagradi. Mogoče ne bomo potrebovali niti pol leta. Sicer pa pol leta ni tako dolgo obdobje, če pomislimo, da si tako zagotovimo zdravje in telesno kondicijo za celo življenje.








Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar