sreda, 29. januar 2014

MMM KAKO DIŠI!

Pa smo spet pri kruhu! Še vztrajate? Pečete okusen, dišeč domači kruh? A ne? Ni časa? Oooo, kar brez izgovorov. Čas se vedno najde in peka domačega kruha ga pobere takooo minimalno. 
No, tudi jaz bi se lahko elegantno izgovorila in rekla, da nimam časa. Zgodaj vstanem, v službi sem 9 ur, skoraj vsaki dan si privoščim minimalno uro teka, zvečer še tu in tam kaj ustvarim, čez leto še kdaj pa kdaj malo pokrampam po vrtu, a je kljub temu vsaki dan skuhano in redno, ampak res redno v kuhinji zadiši po svežem domačem kruhu. 
Kako?
Nič lažjega. Testo zamesim, nato pa si med tem, ko vzhaja, privoščim tek ali pa pospravljanje in kuhanje. Zvečer pa, ko smo vsi doma in ko se naglica nekoliko pomiri, potisnem pekač v pečico in .... sveži kruh je ponovno med nami.

Zadnje čase redno pečem dva različna: brezglutenskega in takšnega z glutenom. Pa poglejmo:

BREZGLUTENSKI KRUH Z OREHI

Sestavine:

  • 10 dag bele brezglutenske moke
  • 10 dag koruzne moke
  • 10 dag ajdove moke
  • kocka kvasa
  • žlička sladkorja
  • vroča voda
  • žlička soli
  • žlička olja
  • pest orehov


V majhno posodico nadrobim kvas, ga posujem z žličko sladkorja in prelijem z vročo vodo. Počakam, da kipne, nato pa ga prelijem v skledo z moko, soljo, oljem in orehi. Zmiksam prožno testo, ki ne mora biti kar precej mehko, ker drugače je kruh zbit in trd. Brezglutenski kruh vedno pečem v ozkem, podolgovadem pekaču, zato naj bo takšno, da ga ni možno oblikovati z rokami.

Prekrijem ga s kuhinjsko krpo in pustim, da vzhaja. Kipjeno testo premešam z kuhalnico in ga vsipam v pekač obložen s peki papirjem. Vklopim pečico (na 250 stopinj), počakam, da se segreje (medtem kruh v modelu ponovno vzhaja) in vanjo postavim pekač. Kruh pečem cca 45 minut, pri čemer temperaturo po 15-tih minutah znižam na 200 stopinj. Pečen kruhec zvrnem iz pekača na kovinsko rešetko in počakam, da se ohladi.


POLNOZRNATI KRUH Z OREHI

Sestavine:

  • 30 dag polnozrnate moke
  • 20 dag ržene moke
  • pest orehov
  • žlička sladkorja
  • žlička soli
  • žlička olja
  • 1 dcl manj mastnega jogurta
  • cca. 1.5 dcl vroče vode


V skledo vsipam moko, vanjo naredim jamico in noter nadrobim kvas. Posujem ga s sladkorjem in jamico do vrha zalijem z vročo vodo. Ko kvasec kipne, dodam sol, olje, orehe, jogurt in vodo, ter zmiksam gladko testo. Skledo prekrijem s kuhinjsko krpo in počakam, da naraste.
Vzhajano testo ročno pregnetem, oblikujem kruh poljubne oblike in ga položim na pekač obložen s peki papirjem. Kruh večkrat zarežem, pokrijem s krpo in počakam, da se segreje pečica (na 250 stopinj). Pekač postavim v segreto pečico in kruh pečem cca. 45 minut, s tem da po 15-tih minutah znižam temperaturo na 200 stopinj.
Pečen kruhec postavim na kovinsko rešetko in počakam, da se ohladi.











Print Friendly and PDF

8 komentarjev:

  1. Vztrajam,pečem kajti še vedno prehitro zmanjka.Mmmmm dober,jutri bo tale orehov.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi vi ste izgleda ena zelo pridan gospodinja! Prijetno peko še naprej!

      Izbriši
    2. Hvala,res rada kuham in pečem.Ampak Vaši recepti so tak fajn,da enostavno ne morem,da jih ne probam.Peka kruha,ki ga seveda ni več uspela!Tudi vam še naprej prijetno peko,pletenje,tek,pisanje čudovitega bloga...Bravo!
      lp

      Izbriši
  2. Mmmm, zapeljivo. Tudi sama vztrajam pri peki domačega kruha. Malo sem pobrskala po kuharski knjigi Modri trak in ugotovila, da uporabljajo samo 2 dag svežega kvasa na kg moke. Malo bolj dolgo vzhaja, ampak da čudovito sredico.
    Ni ga čez dober domač kruhek :)

    lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No, tile dve deki kvasa na kg moke bom pa tudi jaz sprobala, da vidim kako se obnese. Ja, res je - ni ga čez dober domači kruh, pa čeprav je občasno neslan ali pa preveč zapečen. Fajn peko!

      Izbriši
  3. Tudi jaz vneto pečem kruh in si izmišljam nove sestavine, ki ji dodajam v testo. Naprimer zmiksano kuhano korenje je v kruhu odlično, saj ostane tudi dalj časa svež, ta kruh je oranžen. Tudi kuhana ajdova in prosena kaša je super dodatek. Šrekov kruh smo poimenovali kruh v katerega sem dodala bučno olje.
    Lep pozdrav
    Majda

    OdgovoriIzbriši