ponedeljek, 27. januar 2014

SPREMLJAJMO UTRIP SRCA

Utrip srca med vadbo mora biti visok, toda ne previsok. Primeren utrip srca je ključ za krepitev srca med vadbo Raziskave so pokazale, da naj bi se utrip gibal nekje med 70 - 80 % maksimalnega srčnega utripa. Na začetku to ni obvezno , toda po tem, ko si oblikujemo program in vzdržujemo takšen utrip trikrat tedensko, približno 30 minut, si okrepimo pljuča in srce, izboljša se prekrvavitev in mišice so bolje preskrbljene s kisikom.

Obstajata dva načina izračunavanja maksimalnega srčnega utripa. Prvi je test maksimalne porabe kisika, ki je naporen vzdržljivostni test, katerega rezultati maksimalne porabe so zelo natančni. 

Lahko pa si maksimalni srčni utrip izračunamo na naslednji način:

Svojo starost odštejemo od 220. 
Primer: 220 - 45 (starost) = 175 maksimalni utrip srca. To pomeni, da je željeni utrip srca med obremenitvijo 175 * 70% = 122.5.

Večina treningov naj bi potekala pri okrog 70% maksimalnega srčnega utripa ali nekoliko višje. Tiste dni, ko tečemo hitreje, bo utrip narasel na 80 ali celo 90%, posledica prepogostega treniranja pri tem utripu je pretreniranost. Če je naš utrip tiste dni, ko je na programu lažji trening ali daljši tek, višji od 80%, verjetno tečemo prehitro.

Med hojo izmerimo utrip tako, d s prsti poiščemo arterijo na zapestju, pri čemer ne uporabljamo palca, ker ima ta svoj utrip.
Utrip si merimo 15 sekund in število udarcev pomnožimo s štiri, tako da dobimo utrip srca v eni minuti. Po določenem času rednega treninga bomo brez merjenja utripa vedeli kateri je naš pravi tempo. Kadar prekoračimo mejo 80% nastopi slabo počutje. Kmalu se naučimo kontrolirati utrip srca s krajšimi odmori hoje, še preden se pojavi občutek nelagodja.

No, takšni podatki o merjenju utripa so namenjeni predvsem začetnikom. Rednim tekačem se ne priporoča, da utrip srca ne uporabljajo kot merilo za določanje obremenitve pri treningu. Je pa tudi res, da je dandanes na tržišču že nič-koliko različnih merilcev srčnega utripa, ki na enostaven način prikažejo utrip srca.







Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar