petek, 26. marec 2010

ROŽICE - TAKŠNE IN DRUGAČNE

Rožice same po sebi očarajo. Očara pa tudi dejstvo, da je nekdo pozoren, da se spomni nate, da te očara,...

Vsaka rožica nekaj pove o človeku, ki jo daje, ... in ni vsaka rožica za vsakega, ki jo prejme. Nekateri imajo raje travniške in divje rožice, spet drugi vrtnice, pa tretji orhideje,...

In mnogo je takih, ki rožice raje vzgajajo, jih negujejo, se z njimi pogovarjajo, skratka z njimi živijo kot v raju.

Potem so tukaj še letni časi, ko nas spomladi razveseli šopek zvončkov, pa poleti travniške cvetlice in za tem šopki v prelepih jesenskih barvah, pa zimske božične zvezde,...

Rožice podarjamo tudi kot darilo. Marsikdo le iz navade, eni kot dekoracija k darilu, spet drugi zato, ker so mnenja, da osebi ki je ne poznaš dobro, ne moreš prinesti nekaj, kar ne veš ali ji bo všeč ali ne. Rožice pa so tako univerzalne!

In ko sem tako razpredala svoje misli, sem pomislila: "Zakaj pa ne tokrat rožica nekoliko drugače? Darilo za pojest. Toplo, dišeče, sveže,...in slastno!"

MLEČNE BOBIKE
60 dag gladke moke, kvas, žlička sladkorja, malo vode, žlička soli, 1 jajce, toplo mleko

Moko pesejem v skledo, naredim jamico in vanjo nadrobim kvas. Posujem z žličko sladkorja, zalijem z vodo in pustim, da kvasec kipne. Po približno 10-tih minutah dodam žličko soli, kapljico olja, toplo mleko in jajce, ter oblikujem maso za kruh. Pokrijem s svežim prtičkom, ter pustim približno eno uro, da vzhaja. Po eni uri testo dobro pregnetem in oblikujem okrogle bobetke, ki jih v obliki rožice zložim v pekač za torte. Pečem približno eno uro na 200 stopinj.


POLNOZRNATE BOBIKE
40 dag ržene moke, 20 dag enotne moke, kvas, žlička sladkorja, voda, žlička soli, semena buč in sončnic

Polnozrnato rožico izelam po enakem postopku kot mlečno, s to razliko, da v testo ne dodam jajce in namesto mleka uporabim vodo.




MAJHNA POZORNOST S ŠE MANJ TRUDA!

Print Friendly and PDF

1 komentar: