petek, 4. junij 2010

PRAVA ŠTEVILKA ČEVLJEV


Pri izbiri čevljev ne smemo podcenjevati pomembnosti prave velikosti:

1. Med konico čevljev in palcem naj bo za prst prostora.
2. Z upogibanjem stopala v fazi odriva se čevelj stisne in prsti se premaknejo naprej.
3. S pritiskom na prste se stopalo še razširi. Če izberemo premajhne čevlje, za prste v tej fazi ni prostora, kar lahko povzroči bolečine, odrgnine, žulje in pekoče podplate.

Načeloma pa se mora tekaški čevelj odlično prilegati peti in nartu, ter tako čvrsto objemati petnico.

Tekaški copati za različne namene so posebnih oblik, zato moramo biti pozorni na obliko kopita. Tekmovalni čevlji so na primer močno upognjeni, da zagotavljajo hitrejši prehod s stopala na prste, medtem ko imajo čevlji z močno oporo ravno kopito, ki tekaču ponuja večjo stopalno površino in s tem večjo stabilnost.

Standardno kopito: Primerno za tekače z normalno oblikovanim stopalom, ki potrebuje stabilne čevlje z nekaj blaženja. Zaradi rahlega upogibanja ustreza nevtralnim in rahlim pronatorjem.

Ravno kopito: Omogoča maksimalen nadzor gibanja tistim tekačem, ki so zaradi ploskih stopal nagnjeni k močni pronaciji. Ker je večji del stopala v stiku s podlago, ponuja precejšnjo stabilnost in nadzor.

Upognjeno kopito: Ni tako stabilno, je pa zelo gibljivo in podpira hiter prehod med posameznimi fazami gibanja stopala. Lahkim in športno prizadevnim tekačem omogoča dinamičen odriv.

Za ženske: Pogosta iksasta drža nog, ki je pogojena s širše postavljenima stegnenicama v medenici, največkrat povzroča močno pronacijo. Ženske imajo ponavadi ozko peto in visok, ozek nart, zato obstajajo modeli s posebnim damskim kopitom, ki so v celoti ožji, a zaradi boljšega prileganja vseeno stabilni.






Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar