sreda, 30. junij 2010

TEK - ČUDOVIT IZZIV


Kaj se dogaja z našim telesom med tekom?

Že na začetku se aktivira vegetativni živčni sistem ter vzpostavi ravnotežje med obremenitvijo in učinkovitim okrevanjem. Telo si privošči premor, ki ga potrebuje za preusmeritev presnove. To opazimo po globljem spancu.

Naslednja se odzove kri z ugodnejšim razmerjem med dobrim in slabim holesterolom. Za njo sta na vrsti srce in krvni obtok. Povišan krvni tlak se začne nižati že po nekaj tednih, ker se izboljša tekočnost krvi.

Kar mimogrede pričnemo izgubljati tudi prve kilograme. Šele po dolgoletnem, doslednjem vztrajnostnem treningu postane tudi koža tanjša in na otip veliko nežnejša, saj se podkožno maščobno tkivo stopi. Ponekod na rokah in nogah postanejo jasno vidne mišice in kite.

Tako izboljšamo svoj vsakdanji občutek za gibanje, pravilno koordinacijo in držo. Zraven vsega pa kmalu občutimo tudi zunanjemu očesu nevidno - okrepi se imunski sistem.

Ko se utečemo, ter se obremenitve in okrevanje pri novem hobiju uravnotežijo, se med tekom pravzaprav izločajo hormoni sreče, ki povzročajo telesno zmogljivost in obremenljivost tudi na drugih področjih. Vsakdanjemu stresu dobesedno pobegnemo.

Pomembno je tudi, da vadbo popestrimo. Kratki intenzivni napori z daljšimi premori pospešujejo naravno telesno izločanje moškega spolnega hormona testosterona. Toda izkljujčno vadba za moč povzroča otopelost, zato potrebujemo tudi redno vztrajnostno vadbo.

Torej,...preprosto stecimo!

Opazujmo prelepe barve narave!
...rožice obsijane s soncem ali pa posute z dežnimi kapljami!
Zjutraj, opoldne, popoldne ali zvečer
Tecimo!!
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar