sreda, 15. september 2010

KAKŠNO RAZVAJANJE!


Že večkrat so mi iz ust zletele naslednje besede:"Ej, vi ja živite kakor v hotelu! Kakšni jedilniki! Vsaki dan drugi meni!"

Mesni, brezmesni, zelenjavni, sadni, mlečni, testeninski,..., kakršni ti srce poželi! Kuham tudi po želji. A takšnih menijev je v celem letu dokaj malo. Le komu se da še razmišljati, če pa lahko to delo opravi mati.

In potem so tukaj še napitki,..., sezonske narave. Barvo in okus menjajo v odvisnosti od letnega časa.

...in zjutraj. Razvajanje z domačimi kruhci. Mlečni, rženi, okrogli, podolgovati,..., vedno sveži in redkokdaj kupljeni.

Oooo, kaj pa sladice? Tudi teh je ogromno. Sočne, sadne, mlečne, čokoladne,..., največkrat takšne bolj športne. Da ne udarijo preveč na kile in dajo koristno energijo.

...ej, res jih razvajam, to svojo moško družbo. No, sicer pa imam tudi sama nekaj od tega.

Tokrat smo se razvajali z domačimi pečenimi štruklji.

štrukli = nadevano vlečeno testo. Lahko so slani ali sladki, kuhani ali pečeni.

ŠTRUKLJI
za testo: 20 dag moke, 1/2 žlice olje, 1 žlička soli, malo mlačne vode
za nadev: 30 dag skute, 2 jajci, vanili sladkor + sladkor po okusu
za preliv: 3 dl kisle smetane, 2 rumenjaka


1. V posodo dodam moko, sol, olje in malo mlačne vode, ter zamesim gladko testo.
2. Testo naoljim in pokrijem s folijo, da se ne izsuši, ter pustim stati 30 minut na sobni temperaturi.
3. Testo položim na sveži prt ali kuhinjsko krpo in ga razvaljam in razvlečem dokler ne postane zelo tanko.
4. Nadev enakomerno porazdelim po razvaljenem testu, primem rob prta, ga privzdignem in testo z nadevom zarolam v rolado.
5. Štrukelj previdno položim v vrelo vodo in kuham približno 10 minut. Če je štrukelj prevelik, ga z robom krožnika narežem na manjše kose.
6. Kuhane štruklje zložim v namaščen pekač, prelijem z mešanico kisle smetane in rumenjakov in pečem približno 30-45 min. na 180-200 stopinjah.

(za več fotografij ni bilo časa - je zmanjkalo!)

RAZVAJAJTE SE TUDI VI!
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar