Uživam v teh prelepih popoldnevih, se nastavljam sončnim žarkom in se grejem. ...pa se mi zdi, da smo komaj prišli z morja in je tukaj že jesen. Prvi jesenski dan. S sončkom obsijan.
Danes sem tekla. Več kot tri ure. Mnogo kilometrov. Bilo je pravo popotovanje od Slovenske Bistrice do Ruš. In vmes sem zmišljala kako bom sonček pripeljala v kuhinjo v soboto, ko bo dež in mrzlo. Ej, že vem! Spekla bo tale zanimiv kruh z žafranko. Mmmm je dober. ...in rumen kot sonček.
Danes sem tekla. Več kot tri ure. Mnogo kilometrov. Bilo je pravo popotovanje od Slovenske Bistrice do Ruš. In vmes sem zmišljala kako bom sonček pripeljala v kuhinjo v soboto, ko bo dež in mrzlo. Ej, že vem! Spekla bo tale zanimiv kruh z žafranko. Mmmm je dober. ...in rumen kot sonček.
ŽAFRANOV KRUH
60 dag mehke moke, kocka svežega kvasa, žlička sladkorja, žlička soli, malo olja, topla voda
Kruh zamesim vedno po enakem postopku. A že znate? Ne? No, ponovimo. Vzamem veliko skledo, natehtam ustrezno količino moke in jo presejem vanjo. V kup moke naredim jamico, vanjo nadrobim kocko svežega kvasa, ga potresem z žličko sladkorja, zalijem s pol kozarčka tople vode in pustim kakšnih 10 min, da kvasec kipne.
Dodam žličko soli, žličko olja in kakšni dve žlički žafranke. Zalijem s toplo vodo in zmiksam. Miksam in miksam, dokler se sestavine ne sprimejo, ter na koncu testo še ročno pregnetem. Pokrijem s kuhinjsko krpo in pustim kakšno uro, da testo naraste na dvojno količino.
Pregnetem, obikujem dve štruci, jih položim na pekač obložen s peki papirjem, ponovno pokrijem s kuhinjsko krpo, ter pustim še 20 min, da vzhaja. Medtem vklopim pečico in postavim vanjo posodo z vodo. Po 20 minutah, ko je pečiza že fajn segreta položim vanjo pekač s kruhom. Pečem približno eno uro. Pol ure na 250 stopinjah in nato do konca na 200 stopinjah.
60 dag mehke moke, kocka svežega kvasa, žlička sladkorja, žlička soli, malo olja, topla voda
Kruh zamesim vedno po enakem postopku. A že znate? Ne? No, ponovimo. Vzamem veliko skledo, natehtam ustrezno količino moke in jo presejem vanjo. V kup moke naredim jamico, vanjo nadrobim kocko svežega kvasa, ga potresem z žličko sladkorja, zalijem s pol kozarčka tople vode in pustim kakšnih 10 min, da kvasec kipne.
Dodam žličko soli, žličko olja in kakšni dve žlički žafranke. Zalijem s toplo vodo in zmiksam. Miksam in miksam, dokler se sestavine ne sprimejo, ter na koncu testo še ročno pregnetem. Pokrijem s kuhinjsko krpo in pustim kakšno uro, da testo naraste na dvojno količino.
Pregnetem, obikujem dve štruci, jih položim na pekač obložen s peki papirjem, ponovno pokrijem s kuhinjsko krpo, ter pustim še 20 min, da vzhaja. Medtem vklopim pečico in postavim vanjo posodo z vodo. Po 20 minutah, ko je pečiza že fajn segreta položim vanjo pekač s kruhom. Pečem približno eno uro. Pol ure na 250 stopinjah in nato do konca na 200 stopinjah.
NAJ POSIJE SONČEK TUDI V VAŠO KUHINJO!
Ni komentarjev:
Objavite komentar