sreda, 22. september 2010

POTEK GIBANJA PRI POČASNEM TEKU


Za hojo in tek so značilni enakomerno se ponavljajoči koraki z desno in levo nogo. Korak se začne, ko se ena noga dotakne tal in konča ob naslednjem dotiku druge noge. Pa poglejmo katere so najznačilnejše faze:

Faza sunka / udarca:
Vsakič, ko stopalo položimo na tla, mora to obvladati močan sunek. Obremenitev prevzame petnica in prenese pritisk, ki je od tri do petkrat tolikšen, kot ga povzroča telesna teža. Osrednji del podplata in blažilci v peti čevlja prevzamejo silo udarca ter jo vpijejo, kar razbremeni stopalo, zaradi česar se to počasneje utrudi.

Faza prenosa na celotno stopalo:
Sile se s petnice prenesejo na stopalne blazinice prstov in po pronaciji končno dosežejo veliki palčni sklep. Zdaj težo telesa nosi celotno stopalo.

Faza odriva:
Telesna teža se s sprednjega dela stopala in stopalnih blazinic prenese na prste, ki se pri tem razprejo, sile pa zrasejo na štiri- do sedemkratnik telesne teže. Napnejo se mišice meč, kratke stopalni mišice in upogibalke prstov, ki telo potisnejo naprej, dokler se noga ne dvigne za naslednji korak. V tej fazi mora tekaški čevelj čim bolje podpirati stopalni odriv. To zagotavljata dobra gibljivost čevlja in zmerno blaženje na srednjem delu podplata. Prevelika podpora v notranjem sredinjskem in zunanjem oz. stranskem delu stopala ne sme ovirati naravnega pronacijskega gibanja.




Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar