torek, 14. september 2010

VLOŽEK VASE


Rekreacija oz. zmeren šport postajta način življenja, s katerim lahko zmanjšamo tipične značilnosti staranja. »Kvaliteta življenja« je izraz, ki je dandanes vse več v uporabi.

Kaj se dogaja z našim organizmom pri staranju?
Zaradi pomanjkanja gibanja in nepravilne in preobilne prehrane pričnemo pridobivati maščobe.
V nas se »naselijo« zelo počasi in tiho, da tega sprva niti ne opazimo. Svojo »širitev« opazimo šele pri pomerjanju novih oblek. Kilogrami so skrita teža v maščobah pod kožo. Mišični tonus pade zaradi neaktivnosti in delno zaradi staranja tkiva - morali bi biti vsaj za spoznanje lažji kot pri tridesetih letih, nikakor pa ne težji.

Gibljivost hrbtenice, rebrnih lokov in ostalih sklepov se zmanjšuje. Del apnenca v sklepih poapni in zakosteni. Pojavijo se tudi težave zaradi sprememb v zgradbi kolagena in pogostih revmatičnih težav, tudi ti pojavi omejujejo gibanje in dihanje.
Čutila začnejo pešati, prav tako tudi občutki za ravnotežje ali orientacijo. Poslabša se tudi zaznavanje in odzivanje na nenadne pojave.
Zmanjša se pljučna kapaciteta. Pljuča slabše delujejo in količina zraka, ki zastaja se povečuje. Zmanjša se tudi učinkovitost srca in njegov minutni volumen, žile poapnijo in krvni tlak se poviša.
Poslabša se prebava. Prihaja do težav z izločanjem seča in blata. Zaradi zmanjšanja moči in gibljivosti ter slabenja vseh zgoraj naštetih funkcij, nastanejo spremembe v drži.

Torej:
Rekreacija je najbolje kotirajoča delnica našega življenja in najbolj profitabilen vložek vase.








Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar