sreda, 14. november 2012

NAJBOLJŠA TA HIP

Če vas pot kdaj odnese med jadranske otoke, se obvezno ustavite na Silbi. Tam imajo najboljšo baklavo daleč naokrog. A tudi tale domača ni od muh. A pazite! To je praaaava energijska bomba!

BAKLAVA

Sestavine:
  • 500 g mlečenega testa
nadev:
  • 40 dag naribanih orehov
  • 8 dag rozin
  • malo muškatnega oreška
sladkorni sirup:
  • 30 dag rjavega sladkorja
  • 2 žlici medu
  • 5 dcl vode
  • vrečka vanilijevega sladkorja
  • sok ene limone
  • 10 dag kokosovega masla za premaz
Vse sestavine za sirup dam v primerno posodo in zavrem. Sirup kuham približno 5 minut, da se nekoliko zgosti. Nato ga odstavim z ognja in ohladim.
Liste vlečenega tasta prerežem na polovico, tako da dovim liste približne velikosti pekača.
Maslo stopim, orehe pa zmešam z muškatnim oreškom in rozinami.



Pečico segrejem na 190 stopinj.

Dno pekača namažem z maslom in nanj položim drug preko drugega 3 liste, pri čemer vsakega prej premažem z maslom. 


Testo prekrijem z orehovim nadevom in nato z listom testa, ki ga premažem z maslom. Plasti iz nadeva in enega lista testa ponavljam tako dolgo, dokler ne porabim nadeva. Pazim, da tako kot sem pričela tudi zaključim - s tremi z maslom premazanimi listi testa.





Baklavo z ostrim nožem razrežem na kvadrate velikosti 5x5 cm, vsak kvadrat pa še diagonalno, tako da dobim trikotnike. 




Površino premažem s preostalim maslom in baklavo spečem. Pečem jo približno pol ure do lepe zlato rjave barve. 
Pečeno baklavo takoj prelijem z ohlajenim sladkornim sirupom in počakam dve do tri ure, da se popolnoma prepoji. 





REEEES JE DOBRA!
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar