Z nakaljeno pšenico dobimo bogato vrsto rudnin, encimov in vitaminov, deloma na enostavnejše sladkorje razgrajen škrob, ter beljakovine in vlaknine. Nakaljena pšenica je odlična za prebavo, za zdravo srce in ožilje in je splošno krepčilnega učinka.
Nakaljena semena hranimo v zaprti posodi v hladilniku, kjer kljub mrazu še kar rastejo, zato jih pojemo v dveh ali treh dneh. Malo dlje časa jih lahko v hladilniku hranimo tako, da jih damo v steklen kozarec za vlaganje, zalijemo z vodo in zapremo.
Nakaljeno pšenico jemo surovo, saj je dovolj mehka, da je ni potrebno kuhati. Dodajamo jo solatam vseh vrst, tudi sadnim jedem ali žitnim kosmičem.
Mi smo si jih privoščili v izdatni pisani, jesenki solati:
PISANA SOLATA S PŠENIČNIMI KALČKI
Sestavine:
čebula
- paprika
- paradižnik
- nakaljena đšenična zrna
- feta sir
- rdeč fižol
- tuna
- koruza
- sol, kis, bučno olje
Čebulo očistim in jo narežem na majhne kocke.
Tudi papriko očistim in jo narežem na koščke.
Enako storim s paradižnikom.
Nakaljena semena sperem in jih doda v skledo.
Čebulna semena bodo še nekoliko počakala.
Dodam še feta sir, fižol, koruzo in tuno.
Sestavine začinim in premešam.
PRAVA OKREPČILNA BOMBA!
Ni komentarjev:
Objavite komentar