četrtek, 23. september 2010

S SONČKOM V LASEH

Uživam v teh prelepih popoldnevih, se nastavljam sončnim žarkom in se grejem. ...pa se mi zdi, da smo komaj prišli z morja in je tukaj že jesen. Prvi jesenski dan. S sončkom obsijan.

Danes sem tekla. Več kot tri ure. Mnogo kilometrov. Bilo je pravo popotovanje od Slovenske Bistrice do Ruš. In vmes sem zmišljala kako bom sonček pripeljala v kuhinjo v soboto, ko bo dež in mrzlo. Ej, že vem! Spekla bo tale zanimiv kruh z žafranko. Mmmm je dober. ...in rumen kot sonček.


ŽAFRANOV KRUH
60 dag mehke moke, kocka svežega kvasa, žlička sladkorja, žlička soli, malo olja, topla voda

Kruh zamesim vedno po enakem postopku. A že znate? Ne? No, ponovimo. Vzamem veliko skledo, natehtam ustrezno količino moke in jo presejem vanjo. V kup moke naredim jamico, vanjo nadrobim kocko svežega kvasa, ga potresem z žličko sladkorja, zalijem s pol kozarčka tople vode in pustim kakšnih 10 min, da kvasec kipne.

Dodam žličko soli, žličko olja in kakšni dve žlički žafranke. Zalijem s toplo vodo in zmiksam. Miksam in miksam, dokler se sestavine ne sprimejo, ter na koncu testo še ročno pregnetem. Pokrijem s kuhinjsko krpo in pustim kakšno uro, da testo naraste na dvojno količino.

Pregnetem, obikujem dve štruci, jih položim na pekač obložen s peki papirjem, ponovno pokrijem s kuhinjsko krpo, ter pustim še 20 min, da vzhaja. Medtem vklopim pečico in postavim vanjo posodo z vodo. Po 20 minutah, ko je pečiza že fajn segreta položim vanjo pekač s kruhom. Pečem približno eno uro. Pol ure na 250 stopinjah in nato do konca na 200 stopinjah.





NAJ POSIJE SONČEK TUDI V VAŠO KUHINJO!
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar