sreda, 21. november 2012

NAKALJENA PŠENICA V PISANI SOLATI

Navadna pšenica in kamut preprosto kalijo, pira, enozrnica in dvozrnica pa le, če so bile oluščene kalčku prijazno. Dva do tri dni je dovolje, če imamo radi sorazmerno mehko in sladko nakaljeno zrnje. Po daljšem kaljenju postane bolj travnate arome, ter trše in bolj zvečilno, a se po vsebnosti snovi in prehranski moči približuje zazelenjenim žitnim bilkam. 

Z nakaljeno pšenico dobimo bogato vrsto rudnin, encimov in vitaminov, deloma na enostavnejše sladkorje razgrajen škrob, ter beljakovine in vlaknine. Nakaljena pšenica je odlična za prebavo, za zdravo srce in ožilje in je splošno krepčilnega učinka.

Nakaljena semena hranimo v zaprti posodi v hladilniku, kjer kljub mrazu še kar rastejo, zato jih pojemo v dveh ali treh dneh. Malo dlje časa jih lahko v hladilniku hranimo tako, da jih damo v steklen kozarec za vlaganje, zalijemo z vodo in zapremo.
Nakaljeno pšenico jemo surovo, saj je dovolj mehka, da je ni potrebno kuhati. Dodajamo jo solatam vseh vrst, tudi sadnim jedem ali žitnim kosmičem.

Mi smo si jih privoščili v izdatni pisani, jesenki solati:

PISANA SOLATA S PŠENIČNIMI KALČKI

Sestavine:
čebula

  • paprika
  • paradižnik
  • nakaljena đšenična zrna
  • feta sir
  • rdeč fižol
  • tuna 
  • koruza
  • sol, kis, bučno olje


Čebulo očistim in jo narežem na majhne kocke.



Tudi papriko očistim in jo narežem na koščke. 



Enako storim s paradižnikom.


Nakaljena semena sperem in jih doda v skledo.



Čebulna semena bodo še nekoliko počakala.



Dodam še feta sir, fižol, koruzo in tuno.


Sestavine začinim in premešam.



PRAVA OKREPČILNA BOMBA!
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar