nedelja, 2. september 2012

PONOVNO MED LONCI

Tako kot se je končala vročina, so se za večino tudi končale počitnice. Počasi se vračamo v ustaljene tirnice. Šola, služba, treningi, vsakodnevna kuharija in jeeeee - kruhkanje. No, do konca septembra so še v okrnjeni sestavi, saj imajo novopečeni študenti še mesec dni "gratis" počitnic. 

Prvi kruhek po vročinskem valu in v novi sezoni je že na krožniku. Topel, svež, dišeč, bel in polnozrnati.

MAKSIMALNO POLNOZRNATI KRUH

Sestavine:

  • 60 dag polnozrnate moke
  • pest lanenih semen
  • pest bučnih semen
  • kocka kvasa
  • žlička sladkorja
  • žlička soli
  • žlička olja
  • kumina in janež po okusu
  • 1 dcl jogurta
  • cca. 1 - 2 dcl vode


V posodo presejem moko in vanjo neredim jamoco.


Vanjo nadrobim kvas, ka posujem s sladkorjem in jamico zalijem z vodo.



Počakam približno 10 minut, da kvasec kipne. 


Nato dodam semena, sol, olje, kumeni , janež, jogurt in vodo, ter zamiksam gladko testo. Pokrijem ga s kuhinjsko krpo in počakam 1 do 2 uri, da fajn kipne. No, moje testo je tokrat čakalo kar dobre 3 ure, saj kosila pa res nismo smeli zamuditi.


Oblikujem štruce in jih položim na pekač obložen s peki papirjem. 

Štruce pokrijem s krpo in jih pustim da še nekoliko vzhajajo, dokler se ne segreje pečica.

Kruh pečem približno 45 minut. Najprej 20 minut na 250-tih stopinjah, nato na zmanjšam temperaturo in pečem na 200 stopinjah.

Vroč kruh položim na rešetko in počakam, da se ohladi. Ali pa tudi ne in pojemo kar vročega.



Print Friendly and PDF

3 komentarji: