sobota, 22. september 2012

TEK PO ŠTIRIDESETEM


Nad časom nimamo moči. Tako kot zvezde potujejo skozi vesolje, mi potujemo proti koncu življenja To je kot neka skrivnostna črna luknja, za katero ne vemo, kdaj in kje bomo vstopili. Tek je eden od dejavnikov, s pomočjo katerega potovanje lahko postane bolj zanimivo in spodbudno.

Čeprav ne vemo, kako dolgo bomo živeli, lahko vplivamo na sam proces staranja. S pomočjo zdravih življenjskih navad imamo več možnosti za dolgo življenje, hkrati pa tudi temeljito izboljašamo kvaliteto življenja.

Na kaj moramo biti pozorni tekači v procesu staranja: nekoliko počasnejši začetek teka zjutraj, nekaj več vnetij in bolečin, počasnejša rehabilitacija pri poškodbah. Mnogi poskušamo ta mejnik prebroditi brez slabih slutenj in prepričani smo, da je življenje lahko zanimivo tudi po štiridesetem in da nam telo lahko pri teku še vedno zelo dobro služi, če zanj dobro skrbimo.

Strokovnjaki ugotavljajo, da ko se začenjajo kazati znaki staranja, telo po napornem treningu potrebuje daljši čas za regeneracijo. Ni nujno, da so časi pri treningu hitrosti po 45. Letu dosti slabši, kot takrat ko smo bili mladi, a za tem smo še nekaj dni bistveno počasnejši.

Prednost, ki jo prinašajo zrela leta je, boljša koncentracija. Sposobni smo prenašati večje napore na vseh življenjskih področjih. Usmerjeni proti cilju, potiskamo telo preko ovir, dokler nas ne premaga utrujenost. Iz našega telesa znamo sedaj iztisniti več kot prej – zato hitreje podležemo poškodbam. Bolj smo utrujeni ob poškodbi, več časa potrebujemo za regeneracijo. Povavadi smo ve teh letih bolj podvrženi strusu od dela, družine idr., kar še poveča težave pri teku in podaljša čas okrevanja.

Tekaški trenerji predlagajo, da z leti oblikujemo program tako, da bo po naporenm treningu sledilo več lažjih treningov. Prav tako verjamejo, da ima prenajedanje in uživanje težke, mastne hrane negativen vpliv na rezultat. Z leti postaja količina počitka in uživanje lahke hrane vedno pomembneje.

Ko opazujemo kazalec na uri našega življenja, lahko izberemo med poslabšanjem stanja, kot posledico zanemarajanja telesa ali pa vzamemo kontrolo nad zdravjem in življenjem v svoje roke. Obstaja na tisoče zgodb, kjer pomembno vlogo igra pogum. Vsak, ki se je odločil za to ima psihološko prednost v boju z leti. Ni potrebno, da samo sedite in pustite, da se stvari z leta v leto poslabšujejo. Izbira je popolnoma vaša.






Print Friendly and PDF

3 komentarji:

  1. Ha! Res je. Za vse potrebujemo nekaj več časa po štiridestem. In telo se začne obnašati čisto po svoje. Ampak, ne bi šla za nič na svetu deset let nazaj. Štiridestea so super.
    TanjaK

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi jaz neznansko uživam v svojih 40-tih! Jeeeeee...

      Izbriši